Home » De Spartaanse toewijding van natural bodybuilding kampioen Jasper Schmitz!

De Spartaanse toewijding van natural bodybuilding kampioen Jasper Schmitz!

door de Redactie van MNLK

Lekker. De zomer is weer begonnen. Dit houdt in dat mijn T-shirt weer uit mag op feestjes, het strand of de familie BBQ. Dat ik me soms ongemakkelijk voel door al die blikken, neem ik op zo’n moment voor lief. Je hoort ze soms denken: “hij zal wel anabolen of andere rotzooi gebruiken. Dat kan niet anders”. “Onzin”, denk ik dan. Ze hebben geen idee over wat ik er voor moet doen en laten.

Wie zelf regelmatig de sportschool bezoekt voor body building en/of fitness training, weet hoeveel moeite het kost om een natuurlijke spiermassa op te bouwen. Niks geen spuitjes of doping. Het heeft me jaren gekost voordat ik mijn spieren kon laten rollen. Als je er uit wilt zien zoals ik, dan moet je rekening houden met heel veel uren training, een uitgekiend dieet en een nieuwe leefstijl.

Dus geen avondje meer doorzakken of een romantisch etentje buiten de deur. In plaats daarvan een dieet met heel veel eieren, op tijd naar bed en elke ochtend vroeg uit de veren voor een intensieve training.

Niet iedereen kan deze discipline opbrengen. Durf jij de uitdaging wel aan te gaan?


Jasper Schmitz is tweevoudig en overall natural bodybuilding kampioen Benelux in de klasse fitnessmodel van de FNBB. Deze titels heeft hij niet voor niets gekregen. In zijn vaste blog op MNLK legt Jasper ons uit hoe je aan een gespierd lijf komt. Was jij al begonnen, en lukt het je maar niet om spiermassa te kweken? Geef de moed niet op! Heb geduld en volg zijn aanwijzingen op.


Een natuurlijk gespierd lichaam kweken

In mijn blog(s) leg ik je haarfijn uit hoe je kunt werken aan een natuurlijk gespierd lichaam. De basis is naar mijn idee een goede training op maat. Je hebt van die mensen die voortdurend roepen dat een goed dieet het belangrijkste ingrediënt voor een afgetraind lichaam is. Jawel, ik vind diëten ook ontzettend belangrijk, maar als je nooit in de gym komt, kan je diëten tot je een ons weegt, maar qua spiermassa zal er waarschijnlijk weinig gebeuren.

Persoonlijk train ik het liefst zo vroeg mogelijk in een uitgebreide gym. Hoe vroeger, hoe beter. Je hebt dan geen afleiding omdat je praktisch de hele gym voor je alleen hebt. Bovendien is je zenuwstelsel nog fris en dat zorgt voor de beste spiercontracties. Ik heb de meeste energie in de ochtend, ook al voelt dat soms niet zo.

Alleen met intense training, jaar in, jaar uit, kun je door plateaus heen breken en spiermassa opbouwen. Hoe je dat doet is eigenlijk een heel technisch verhaal, dat ik ook in Jip en Janneke-taal kan uitleggen: wanneer je gemiddeld 20 setjes doet per training moet je daar ongeveer 6/8 setjes echt je ballen uit je broek halen en laten zien wat je waard bent.

Ik raad je dan ook aan om niet de gehele training als een gek te keer gaan. Sterker nog, ik weet zeker dat dat niet goed uitpakt. Toch zijn er setjes die alleen werken als je tot het gaatje gaat. Het gros van de sporters komt hier nooit aan toe omdat ze moeten stoppen omdat ze de pijn niet aankunnen.

Het dieet van een fitnesspodiumwaardig lijf

Qua dieet, heb ik helaas geen goed nieuws. Hopelijk houd je van koolvis en asperges want dit zijn belangrijke ingrediënten van een menu dat uiteindelijk moet leiden tot een strak en fitnesspodiumwaardig lijf. Streng diëten is een absolute must. Je komt er niet onderuit. IIFYM, keto dieet of intermittent fasting. Het is allemaal leuk en aardig, en waarschijnlijk haal je er ook nog resultaten mee. Maar om op wedstrijdniveau te komen, is er geen andere oplossing dan ouderwets afzien volgens een streng dieet. Voor mij betekent dit dat ik het hele jaar door alles wat door mijn mond ga moet afwegen en me houd aan een streng eetschema. Vraag me niet hoe ik het doe, maar tot nu toe kan ik de cheatmeals nog op 1 hand tellen in een jaar.

Wanneer je gaat voor een coverwaardig en gespierd lijf, zul je dus moeten leven als een soort Health guru. Om te beginnen zijn drugs en alcohol uiteraard uit den boze. Ik zeg niet dat je nooit meer een glaasje mag drinken, maar daar komt het wel op neer als je het trainen serieus neemt.

Nu vraag je je waarschijnlijk af of dat het je allemaal wel waard is: nooit meer een wijntje, op tijd naar bed en fastfood in de ban. Ik moet toegeven, dat ik mezelf die vraag ook nog wel eens stel, ook nu ik deze blog schrijf… maar even alle gekheid op een stokje; het geeft natuurlijk wel een kick om te zien wat je lijf allemaal aan kan. En ik kan je ook verklappen dat niks zo lekker proeft als fit en sterk zijn voelt. Het geeft mij nog steeds een kick om de vooruitgang in de spiegel te zien.

Al met al vergt het dus een grote dosis discipline om een afgetraind lichaam te krijgen. En waarschijnlijk kun je dit alleen opbrengen als je al een passie hebt voor sport en gezondheid. Heb je deze passie ook en wil je graag weten hoe je dit moet aanpakken? Dan kan ik je op weg helpen met mijn blogs voor MNLK. Lees voortaan ook mijn tips op het gebied van trainen, diëten en lifestyle. En wie weet word je straks een van mijn concurrenten…


Volg Jasper tevens op Instagram om meer te ontdekken over zijn wedstrijden, routines en lifestyle.

Lees ook